Στις 8 ιουλίου, στην Ελλάδα, είναι κορυφαίοι φυσικοί, Κώστας Fotakis, εκκαθαρίζονται από το γραφείο του στο υπουργείο παιδείας, όπου ήταν υπεύθυνη για την έρευνα, και να προετοιμαστεί για να επιστρέψει στο ινστιτούτο στην Κρήτη.

Την προηγούμενη ημέρα, η κυβέρνηση της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Φωτάκης είχε υπηρετήσει ως υπουργός, είχε ηττηθεί από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές. Ακόμα, όπως ο ίδιος επιστρέφει στη ζωή ως επιστήμονας, Fotakis μπορεί δικαιολογημένα υπερήφανοι για ό, τι έχει επιτευχθεί σε τέσσερα και μισό χρόνια στη δημόσια υπηρεσία.

Ο Συριζα κυβέρνηση υπογραφή επιτεύγματα περιλαμβάνουν την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την έρευνα στο επίπεδο ρεκόρ των 1.13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, δημιουργώντας το Ελληνικό Ίδρυμα για την Έρευνα και την Καινοτομία (HFRI) στην Αθήνα, ένα ανεξάρτητο εθνικό φορέα για τη βασική έρευνα, κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, και διαμορφώνει τη βιομηχανία-περιβάλλον ερευνητικά προγράμματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα επιτεύχθηκαν στα βάθη μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί να κάνει περισσότερα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Για να το επιτύχει αυτό, έχει μεταφέρει την έρευνα και την τεχνολογία από το υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων. Ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Επιστημών είναι ο 39χρονος Χρήστος Δήμας, πρώην δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Πολιτικών Επιστημών. Οι ερευνητές δικαίως ανησυχούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.